Wednesday, April 17, 2013

#1 cemerlang dunia akhirat


-motivator:Mr. Mustapha Kamil Shahrom-

CEMERLANG DUNIA & AKHIRAT

as the muqaddimah,he starts with a verse from AlQuran from Surah At-Tahrim:6

''Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari Neraka yang bahan-bahan bakarannya: Manusia dan batu (berhala); Neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan.''

and,Surah At-Taubah:111

''Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta-benda mereka dengan (balasan), bahawa mereka aka1 beroleh syurga (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. (Balasan syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah didalam (kitab- kitab) Taurat dan Injil, serta Al Quran dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? Oleh itu, bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jualbelinya itu dan (ketahuilah bahawa) jualbeli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar.''

in AQ,Allah said that He'll give a great return to whom that fight in His cause..in other words,siapa yang membantu agama Allah,Allah akan membantunya dan memberi ganjaran di akhirat sana,ganjaran syurga..thats mean,mereka CEMERLANG di AKHIRAT..

-->3 sifat utama:JIDDIYAH,ILTIZAM,INTIZAM

as a muslim,we must perform our duty as a MUSLIM,in other words,kita harus bergerak seperti seorang muslim dan bekerja untuk Islam..mesti ada dalam diri kita (3 sifat utama ini),kerana ia merupakan satu compulsory(kewajipan) dlm hidup kita.

-JIDDIYAH
bersungguh2,berlumba2 dalam menjalankan kerja islam dan bersegera tanpa tangguh.

-ILTIZAM
komitmen dlm melakukan amanah tanpa merasa lemah..keterlibatan scr penuh tanggungjawab

-INTIZAM
istiqamah,konsisten..juga ketaatan dalam mlaksanakan suruhan scara trus menerus

''in Islam,we have so many duties and responsibilities,but we have no times left..''

jadi,kita harus konsisten dalam setiap amalan dan selalu berdoa agar Allah membantu kita menjadi lebih baik,dan kita juga haruslah mengiringi doa dengan usaha,kerana..

''Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri.''-Ar-Ra'd:11 

dan bersegeralah kita minta ampun dariNya bila kita melakukan dosa,

''Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu, dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang yang bertaqwa.'' -Ali Imran:133

dan,kita perlu tahu,bahawa,dalam proses kita utk berubah ke arah yang lebih baik,kita perlu banyak bersabar,kuatkan kesabaran dan bersedia sentiasa..Allah said:

''Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu (lebih daripada kesabaran musuh, dimedan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah, supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan).'' -Ali Imran:200

dats true..

hhmmppp~~~huuuhh...
(menyedut sedikit kekuatan utk menulis..)

seterusnya,pc Mustapha menerangkan Tanda2 org yg tak konsisten dlm agama dan diri:


1-tidak menepati @ menunaikan janji kpd Allah,Rasululah,diri sendiri,keluarga,organisasi,dll..

kawan,ingat tak?yang kita sebenarnya penah berjanji ngan Allah ktika kita dalam rahim umi kita?

“Dan (ingatlah), ketika Tuhanmu mengeluarkan keturunan anak-anak Adam dari sulbi mereka dan Allah mengambil kesaksian terhadap jiwa mereka (seraya berfirman) “Bukankah Aku ini Tuhanmu?” mereka menjawab, “Betul (Engkau Tuhan kami), kami menjadi saksi”. (Kami lakukan yang demikian itu) agar pada hari kiamat kamu tidak mengatakan, “Sesungguhnya kami (Bani Adam) adalah orang-orang yang lengah terhadap ini (keEsaan Tuhan)”.  Al A’raaf : 172

kedua:

2-melampau dalam pertengkaran dan tdak beradab dalam menghadapi perselisihan.

3-terlalu gemar berbicara dan mendengar isu2 semasa (issues oriented)

4-taat hanya apabila ada kepentingan dan utk mencapai maslahat diri sendiri.
atau dengan kata lain,kita hanya berdoa kepada Allah apabila kita ditimpa kesusahan..bila nk periksa,baru nk buat solat hajat,doa panjang2..bila dah senang,doanya macamni..''ya Allah,aku pohon padaMu,same mcm doa semalam..amin''..........hehe..

5-tidak mempunyai kesungguhan dan kemahuan yg tinggi utk mengembalikan khidupan mngikut kehendak Islam.

6-membiarkan suasana persekitaran mencorak kehidupan
in other words,mereka yang tak jelas misi dan matlamat hidup,akan mudah terpengaruh dengan suasana persekitaran..

7-tidak mahu korban masa,tenaga,dan harta utk islam.

8-malas dan tidak bersungguh2 dlm membersihkkan diri,jiwa,hati dan fikiran.

9-bersungguh2 tidak pada tempatnya/tidak mengikut aulawiyat(keutamaan)
cth:pacak bendera..?

10-campurtangan dlm urusan yg x berfaedah

11-korbankan hak orang lain utk kepentingan diri sendiri,dan mengambil kesempatan.

---------

so,apa tindakan kita??
firstly,don't procastinate(tangguh),dan perlu sentiasa bersedia dalam semua perkara..
second,cari contoh J.I.I. dari sirah sahabat..
third,tuntutlah ilmu dan atasi kelemahan iman dengan menangis di hadapan Allah atas dosa yang dikesalkan..

-wallahua'lam bissowaab-

(pengisian ini 99.999 % untuk peringatan kpd diri saya..0.000001 % lagi,korang amiklah ye.. ^^,)

2 comments:

siti hajar m zamrin said...

Alhamdulillah... Pengisian yg bermanfaat untuk sya.. So, tak perlulah sye post psl tjuk nih... Sbb ang dah kupas hampir all of it! Great job hana!! :)

-insanRare- said...

alhamdulillah.. ^^,
saye pulak,xperlu nk kupas pjg lebar ttg tajuk strusnya,sbb awk dh tulis kot..hihii..yuk2!kita takmil wal istikmal!!tenkiu jan ^^,

sound interesting?share it!